گیربکس سیکلوییدی

گیربکس سیکلوییدی (Cycloid Gearbox)

 

گریبکس سیکلوییدی

 

گیربکس سیکلوییدی یک قطعه مکانیکی برای کاهش سرعت به کار می رود. این گیربکس با ابعاد کوچک توانایی انتقال توان بسیار بالایی دارد و در عین حال نسبت تبدیل را به میزان زیادی مثلاً 1به 30، 60 و یا حتی 100 را ایجاد می کند.

گیربکس سیکلوئیدی مکانیزمی چون بلبرینگ دارد واز سیستم لغزشی برای حرکت استفاده می کند. به همین علت در این سیستم فرسایش بسیار پایین بوده و طول عمر به نسبت بالا است.

در گیربکس سیکلوئیدی لقی بسیار ناچیز است، چیزی نزدیک به صفر در نظر گرفته می شود، بنابراین در سیستم هایی با دقت بالا بسیار کارآمد است.

گیربکس سیکلوییدی در صنایع مختلف از جمله دستگاه های CNC، بالا برها، دیزل ژنراتور و… کاربرد دارد.

عملکرد

 

ویدئو اصلی را می توانید از این لینک مشاهده فرمائید

سیستم کاهنده از اجزای مختلفی ساخته شده:

  1. شافت ورودی
  2. بلبرینگ های غیر هم مرکز
  3. دیسک های سیکلوئیدی
  4. غلطک ها
  5. رینگ
  6. پینهای رابط
  7. شفت خروجی

مکانیزم حرکت در کاهنده سیکلوئیدی به این صورت است که شفت ورودی باعث ایجاد گشتاور در بلبرینگ های غیر هم مرکز شده که می توان از گریبکس خورشیدی به عنوان بخش ورودی این سیستم استفاده کرد. این بخش با ایجاد حرکت نامتقارن و ایجاد لغزش بر روی غلتک ها باعث ایجاد فشار در پین های رابط می شود و این فشار حرکت آهسته در شفت خروجی را ایجاد می کند و به این شکل کاهش سرعت در خروجی سیستم را خواهیم داشت.

بدلیل ماهیت ساختاری و غیر معمول دیسک سیکلوئیدی، جهت ایجاد توزیع بار متقارن، عموما از دو دیسک سیلوئید با زاویه 180 درجه از یکدیگر، استفاده می شود و بدین وسیله نیروها، عدم تعادل یکدیگر را جبران می کنند. در نتیجه امکان عملکردی نرم تر در سرعت های بالا و گشتاورهای بسیار بالا فراهم می آید.

مزایا :

مزایای این گیربکس به طوری که اشاره شد

  • وجود لقی بسیار پایین و حدود صفر
  • طول عمر بسیار بالا (توزیع گشتاورهای بالا بر روی نقاط تماس بسیار بیشتر، نسبت به دیگر انواع گیربکس ها)
  • نسبت تبدیل بالا
  • حجم و ابعاد گیربکس کوچک
  • توانایی تحمل شوک با توان بالا
  • عملکرد نرم و پیوسته
  • بدون سر و صدا
  • دارای قابلیت تحمل بار ضربه ای بسیار زیاد

 

معایب :

  • قطعات اصلی مانند چرخ دنده سیکلوئیدی، پین ها و بسیاری از قطعات داخلی آن همگی از فولاد بلبرینگ GCrl5 ساخته شده و نیاز به دقت در ساخت بسیار بالا و فرآیند تولیدی پیچیده ای دارند.
  • یاتاقان بازوی چرخشی در معرض نیروی بیشتری است و سرعت کمی بالاتر از شفت پر سرعت است. لذا باعث محدودیت در حداکثر سرعت شفت می گردد. عموما محدودیت سرعت فوق بین 1500 تا 1800 دور بر دقیقه می باشد.

 

مقایسه گیربکس سیکلوییدی و گیربکس خورشیدی (سیاره ای) :

جهت مطالعه بیشتر در زمینه گیربکس خورشیدی می توانید به مقاله مربوطه از این لینک مراجعه فرمائید.

ویدئویی کوتاه از نحوه عملکرد گیربکس خورشیدی

زمانیکه صحبت از انتقال گشتاوری زیاد در ابعای کوچک و جمع و جور می شود دو نوع گیربکس مطرح می گردند ، گیربکس خورشیدی و گیربکس سیکلوییدی.

  • در مورد چرخ دنده سیاره ای، محورهای چرخشی محور چرخ دنده های سیاره ای می باشد. اما در مورد چرخ دنده سیکلوئیدی، محورهای دیسک های سیکلوئیدی هستند.
  •  چرخ دنده های سیاره ای توسط یک چرخ دنده خورشیدی به حرکت در می آیند. دیسک های سیکلوئید توسط یک محور غیر هم مرکز به حرکت در می آیند.
  • همانطور که چرخدنده های سیاره ای می چرخند، در داخل چرخ دنده ای بصورت دوار حرکت می کنند. در حالیکه، دیسک های سیکلوئید به دور پین های ثابتی که به صورت دایره ای چیده شده اند، می چرخند.
  • حرکت چرخ دنده های سیاره ای حامل را به حرکت در می آورد و نیرو را به شفت خروجی منتقل می کند. به همین ترتیب، حرکت دیسک‌های سیکلوئیدی یک دیسک پین را به حرکت در می‌آورد که به نوبه خود نیرو را به شفت خروجی منتقل می‌کند.
  • در مقایسه با چرخ دنده های سیاره ای، درایوهای سیکلوئیدی در برابر بارهای ضربه ای بسیار مقاوم هستند.
  • درایوهای سیکلوئیدی به دلیل واکنش بسیار کم و سفتی پیچشی بالا، دقت موقعیت یابی بسیار بهتری را به دست می آورند.

 

** بنابراین درایوهای سیکلوئیدی به طور ایده‌آل برای انواع فن‌آوری‌های درایو (مثلاً برای موتورهای سروو در روباتیک) و به‌ویژه برای بارهای سنگین مناسب هستند. آنها دارای قدرت انتقال بالا، و عمر مفید بیشتری می باشند.

** با این حال، در نسبت‌های نسبتاً کم گیربکس (کمتر از 20) ، گیربکس های خورشیدی، معمولاً بسته به کاربرد، مزایای بهتر و کارایی بالاتری دارند.

 

 

مراجع

یک

دوم

سوم

چهارم

 

 

 

مفید بود؟

0%

با امتیازدهی به مطالب به ما در بهبود سایت خود کمک نمایید.

User Rating: Be the first one !

درباره‌ی سیما لزومی

همچنین ببینید

سروو های هیبریدی در مقایسه با سرووهای استاندارد

سروو های هیبریدی در مقایسه با سرووهای استاندارد : نوع جدیدی از سروو  موتورهای هیبریدی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button